Skip to main content

Scholing als je langere tijd gaat reizen

Je hebt bedacht dat je voor langere tijd op reis wil met je kind(eren). Dat alleen al vraagt de nodige voorbereiding en er komt nog iets bij: als je schoolgaande kinderen hebt heb je te maken met leerplicht. Je zult verlof aan moeten vragen (kan ook uitstel van leerplicht zijn) en je zult moeten bedenken hoe je de scholing onderweg gaat aanpakken.

Het is goed om je te realiseren dat thuisscholing niet iets is dat je zomaar even doet. In deze coronatijd heeft iedereen de nodige ervaring opgedaan met thuisscholing. Voor de één is het appeltje-eitje, de ander krijgt het geen 5 minuten voor elkaar. Zo zal het ook op reis zijn. Je zult je voornemen dat je dagelijks een uur of 2 bezig zult zijn met de les en dat 5 dagen in de week maar je zult al snel zien dat dat lang niet altijd lukt: er is geen internet in het hotel, er is een trip op de savanne gepland, vandaag is “snorkeldag”, je staat op het punt een mooie boottocht te maken of berg te beklimmen, je reist door naar je volgende bestemming, het is écht te warm, je hebt gewoon even geen zin en je kroost is al helemaal niet te verleiden. Voor je het weet is de week voorbij en mag je 10 uur inhalen. Als je je dat goed realiseert en die lat hier en daar los kunt laten, blijkt het op zich goed te doen, zeggen de wereldmama’s die je voorgegaan zijn. Daarbij komt dat de kinderen zoveel leren van de reis op zich, dat dat een groot deel van de “gemiste” studietijd goed maakt.

Een aantal huishoudelijke zaken die je geregeld moet hebben voor je gaat.

Leerplicht:

Een kind dat in Nederland ingeschreven staat, is leerplichtig in Nederland. Deze leerplicht geldt voor kinderen vanaf de eerste dag van de maand nadat het 5 jaar wordt tot het behalen van een startkwalificatie tussen 16 en 18 jaar of na 12 schooljaren onderwijs. Als startkwalificatie wordt gezien een havo of vwo diploma of een mbo-diploma vanaf niveau 2. (bron ministerie van onderwijs).

Uitzonderingen op leerplicht:

In Nederland wordt er zeer streng gekeken naar de leerplicht. De leerplichtambtenaar is hier de controlerende factor en ook degene met wie je in gesprek moet als je een uitzondering langer dan een dag wil. Contact met de leerplichtambtenaar kun je het gemakkelijkst zoeken via school.
Ga als eerste in gesprek met school. Vertel wat je doelen van de reis zijn en hoe je de scholing tijdens de reis aan wil gaan pakken. Zorg dat je ook een echt een plan hebt want “ik wil op reis en neem mee” zal het niet halen.
Als school iets in je plan ziet, ga je in gesprek met de leerplichtambtenaar. Hier geldt hetzelfde voor maar hij zal daarnaast ook concreet toetsen hoe je scholingsprogramma er uit gaat zien. Neem je een onderwijspakket mee van school bijvoorbeeld, of ga je gebruik maken van een onderwijsinstituut dat gespecialiseerd is in onderwijs op afstand, de Wereldschool bijvoorbeeld. Soms wordt dat laatste ook verplicht gesteld.

De leerplichtambtenaar zal je aanvraag beoordelen. Hij zal contact opnemen met school en de visie van school meewegen in zijn oordeel. Het is dan ook belangrijk dat school achter je plan staat en met je mee wil werken.

Indien je geen akkoord krijgt en toch wil gaan, zul je wat creatiever moeten zijn. Je kunt je kind of je hele gezin bijvoorbeeld uitschrijven in Nederland. Je verdwijnt als het ware van de radar. Zodra dat gebeurt is, is je kind niet meer leerplichtig in Nederland. Dit heeft wel diverse consequenties voor je verzekering, toeslagen en kinderbijslag bijvoorbeeld.
Je kunt natuurlijk ook “gewoon gaan” en een boete riskeren en deze dus voor lief nemen. Realiseer je wel dat de boete ook een gevangenisstraf kan zijn, afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is. Voor een trip van korte duur is dit risico misschien nog te nemen maar ga je langer weg, wordt het een ander verhaal.

Wil je nog meer informatie hierover kun je dat vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leerplicht