Skip to main content

Emigreren, waar moet ik in vredesnaam beginnen?

Bij het begin en dat is niet om flauw te doen maar het is echt zo. Toen we eenmaal de eerste stap gezet hadden, kwam de rest van zelf.
Ik ben begonnen met een lijst. Ik ben van de lijstjes, ik maak ze graag, daar wordt ik rustig van. Persoonlijk natuurlijk maar misschien heb je er iets aan.

Het eerste punt op mijn lijst was een lastige: waar willen we naar toe? Voor sommigen is de locatie juist de start van de emigratie, bij ons lag dat anders. We wilden weg uit de kou en de drukte, naar een lekker warme plek, niet te ver van Nederland en dat was het eigenlijk. Dat levert direct keuze stress op want er zijn zoveel opties! Uiteindelijk hebben na een aantal korte vakanties op diverse plekken de knop doorgehakt.

Mijn (eerste) lijstje zag er ongeveer zo uit:

  • Ons eigen huis verkopen. Dat ging sneller dan gedacht waardoor dat we eerder dan gepland op straat kwamen te staan. Geen paniek!! Daar bleek een oplossing voor. Inboedel in de opslag en een poosje logeren bij mams.
  • Woonruimte zoeken op de nieuwe plek. Slapeloze nachten! Ik had om de één of andere reden het idee dat ik een besluit moest nemen voor de rest van ons leven. Niets op de huizensites leek te kunnen voldoen aan onze zoekopdracht. Totdat ik dat beklemmende gevoel wist los te laten: waarom nu al zo’n definitieve keuze maken? Als het niet bevalt komen we ter plekke vast wel weer iets anders tegen. Dat hielp en binnen een mum van tijd vonden we via een vriendin die er al langer woonde, een leuk appartement met prachtig uitzicht (zie foto). Done deal en in 2 dagen op en neer vliegen, getekend. Dak boven ons hoofd: check! Overigens zijn we na een half jaar weer verhuisd en wonen we nu tussen de olijfbomen.
  • Uitschrijven uit Nederland. Dat is zo gedaan, kan zelfs online. Het probleem zit ‘m in de staart, de consequenties die je ondervindt als je eenmaal op de knop gedrukt hebt. Alles begint direct te rammelen: zorgverzekering, WAO, belastingdienst. Er zitten wat haken en ogen aan maar die kom je vanzelf allemaal tegen en kunnen opgelost worden met wat zoekwerk op internet.
  • Verhuizen. Eerlijk is eerlijk: verhuizen is gewoon altijd chaos dus nu ook.
  • Inschrijven in je nieuwe land. Voor zover ik begrepen heb, doe je dat bij de gemeente waar je bent gaan wonen dus als je het gemeentehuis kunt vinden, heb je grote kans dat het gaat lukken. Door je in te schrijven in de gemeente ben je zichtbaar voor de overheid en de belastingdienst van het land waarin je verblijft en kun je gebruik maken van de faciliteiten die jouw gemeente en je nieuwe land te bieden hebben. Let op: je kunt je pas inschrijven als je ergens een huur of koopcontract van hebt.
  • Belastingdienst. Doordat je je inschrijft in een land buiten Nederland verandert er fiscaal ook het één en ander. In principe ben je belastingplichtig in het land waar je het grootste deel van het jaar verblijft en dus ook ingeschreven staat. Er zijn verdragen tussen de diverse landen om dubbele belasting te voorkomen. Daarover kan ik alleen maar zeggen: laat je adviseren door de Nederlandse belastingdienst, een accountant of een fiscalist.
  • Verzekeringen regelen. Je zorgverzekering is gekoppeld aan je inschrijving in Nederland: als je in Nederland woont ben je verplicht je te verzekeren, woon je niet meer in Nederland is het niet meer mogelijk je te verzekeren. Gek eigenlijk als je erover nadenkt maar goed, het is zo. Vanaf de datum van uitschrijving heb je dus officieel geen recht meer op je zorgverzekering in Nederland. De meeste verzekeraars houden de verzekering nog wel even in stand maar ik zou het wel even checken. Je kunt natuurlijk ook gewoon even wachten met uitschrijven tot je goed en wel gesetteld bent en je op de nieuwe plek in kunt schrijven en de verzekering ter plekke kunt regelen. Er zijn overigens ook expat verzekeringen, misschien handiger als je van plan bent veel te reizen en je lokale verzekering dat niet dekt.
  • School vinden en regelen. Het spookte bij mij tijdens het hele proces in mijn hoofd: onze zoon moet goed terecht komen. Een leuke school, een leuke klas, goede kwaliteit onderwijs. En dan nog de taal: gaat mijn kind het redden in een school met een taal die hij niet machtig is? Ik heb er persoonlijk van wakker gelegen! In mijn blog `Naar school in Spanje` lees je hoe ons dat vergaan is. Uiteindelijk resultaat? Onze zoon heeft het naar zijn zin en spreekt 3 talen vloeiend. 

Tot zover het eerste lijstje. Ik kan al wel vast verklappen dat er nog vele volgden 😊