Binnen 3 maanden spreken ze Spaans, toch?

Dat was de verzekering die we van de juf kregen toen we voor de eerste keer op school kennis kwamen maken. Nou, 3 maanden was wat overdreven maar eerlijk waar, wat hebben die kinderen dat snel onder de knie! En natuurlijk gaat het bij de een sneller dan bij de ander maar over het algemeen is dit wel wat je hoort van collega emigranten.
Als je emigreert en je weet eenmaal waar je je (voor de eerste tijd gaat vestigen) ga je op zoek naar een passende school. Als je kleine kinderen hebt (wellicht nog niet leerplichtig) kun je rustig de tijd nemen om je te oriënteren op scholen in de omgeving. Ga je met een leerplichtig kind, heb je waarschijnlijk wat minder tijd. In de meeste Europese landen geldt een leerplicht van 5 tot 18 jaar. De exacte informatie voor het land waar jij naar toe gaat, kun je via diverse sites vinden.
Een aantal tips die je kunnen helpen om een keuze te maken:
- De keuze voor een school maak je samen met je kind. De mening van jouw kind is ontzettend belangrijk, hij/zij moet het tenslotte echt gaan doen, jij kijkt alleen maar toe en hoopt er het beste van.
- Neem je kind dan ook, indien mogelijk, mee in je zoektocht op internet en bezoek samen de school
- Als je kind aangeeft het moeilijk te vinden of er tegenop te zien, probeer dan uit te vinden waar de schoen wringt. Misschien kunnen jullie hier samen een oplossing voor vinden.
- Ben eerlijk tegen je kind, jij bent ook op zoek en misschien een beetje zenuwachtig, dat is natuurlijk volkomen normaal.
- Bedenk wat je je kind wil meegeven: vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je kind de taal van het land waar je verblijft, (snel) leert, kies dan voor een school waar de voertaal de taal van het land is.
In de meeste landen kun je kiezen uit een openbare school, een privé school of een internationale school. De kosten van de scholen lopen op volgorde op, openbare scholen zijn gratis, voor de privé en internationale scholen betaal je voor een schooljaar tussen de €5.000 en €10.000. Daarnaast is op de meeste privé scholen en de internationale scholen de voertaal Engels.
Het niveau van onderwijs op de diverse scholen is afhankelijk van het land waarin je verblijft. Eigenlijk kom je daar alleen maar achter door er te gaan kijken en mensen te spreken. Als je daartoe de kans ziet, zou ik je dat altijd aanraden.
Heb je deze kans niet, kun je op zoek gaan naar informatie via de sites van de scholen en via facebook. Zeker als er een facebookpagina bestaat van de streek waar je naar toe gaat, zul je daar informatie kunnen vragen over de scholen in de buurt.
Wij kozen voor een openbare, tweetalige school (Spaans/Engels). De voertaal op school is Spaans, alle lessen worden in het Spaans gegeven waardoor de buitenlandse kinderen ondergedompeld worden in de taal en deze snel onder de knie kunnen krijgen. De tweetaligheid van de school vonden wij als ouders vooral prettig omdat we ons, in geval van nood, dan altijd nog in het Engels uit konden drukken. Tweetalige scholen zijn over het algemeen gewend om te gaan met anderstalige kinderen. Ook dat kan, zeker in het begin, een voordeel zijn.
Al met al is het een spannend onderdeel van de emigratie.
Mocht je meer ervaringen willen horen, kun je je vraag stellen aan de andere wereldmama’s via de facebookgroep of op ons forum.