Skip to main content

Bureaucratie en papieren

In de zuid Europese landen zijn ze dol op heel veel papieren en documenten. Hoe meer papieren een ambtenaar vraagt om de boel te regelen, hoe belangrijker dat hij lijkt te zijn. En dan is het origineel niet voldoende, nee, alles moet ook nog een paar keer gekopieerd worden om vervolgens na een vluchtige blik weer gewoon met je mee naar huis te kunnen.

Daarnaast is het blijkbaar echt belangrijk dat je zelf persoonlijk fysiek, samen met alle papieren en documenten aanwezig bent bij de aanvraag of afhandeling van het hetgeen je wil regelen. En je kunt er niets tegen doen. Jij kiest ervoor om te emigreren dus je hebt er maar mee te dealen. Het levert hilarische situaties op.

Zo heb je bijvoorbeeld het aanvragen van een NIE nummer.
Zonder NIE nummer besta je in Spanje eigenlijk niet. Zonder NIE nummer krijg je geen bankrekeningnummer, je kunt geen internet abonnement afsluiten, zelfs bij het kopen van een koelkast willen ze je NIE nummer dus... je bestaan in Spanje begint met het aanvragen van je NIE nummer. Na gedegen onderzoek online (want dat doen wij Nederlanders), vind je de nodige informatie. Er zijn formulieren die je in moet vullen, je moet naar de politie en je moet een bepaald bedrag betalen bij een bank. De grap zit ‘m in het feit dat je een afspraak moet maken om een afspraak te kunnen maken voor het aanvragen van de NIE. Voor het maken van die eerste afspraak moet je slim zijn. Dit gebeurt in ons geval namelijk op maandagochtend (en alleen op maandagochtend) bij de Police Nacional in Fuengirola. En nu komt het: je moet er vroeg bij zijn want de rij groeit snel. En ja hoor: om 7.30 uur stond ik dapper in de rij (om 9.00 uur gaat het kantoor open, tot die tijd mag niemand naar binnen). Ik was nummer 4, iets om trots op en blij mee te zijn want binnen een half uur groeit de rij de hoek om, iedere maandagochtend weer. En iedereen weet dat de boel weer op slot gaat om 14.00 uur (siësta). Of je nu binnen staat of buiten, je komt niet meer aan de beurt., de siësta is heilig!

Maar eerlijk is eerlijk, die mooie blauwe lucht en het ochtendzonnetje, maakt heel veel goed.